Tandkødssygdomme er meget udbredte, hvor de to mest almindelige er tandkødsbetændelse og paradentose. Hos os behandles parodontose af tandplejeren.
Sundt tandkød ligger stramt omkring tanden, er lyserødt med en let nubret overflade og bløder ikke ved tandbørstning eller brug af tandtråd og tandstikkere.
Tandkødet omgiver kæbeknoglen, og kun tandens krone er synlig. De fibre, der holder tanden fast i kæben, strækker sig hele vejen op langs rodens længde og ender ved kronen. Den naturlige tandkødslomme, som dannes ved tandkronen, er normalt 2-3 mm dyb i sunde forhold.
For at forebygge tandkødssygdomme er det vigtigt at holde tænderne rene ved grundig tandbørstning to gange dagligt og supplere med tandtråd, tandstikkere eller interdentalbørster.
Regelmæssige tandeftersyn er også vigtige for at rådgive om passende mundpleje og udstyr. Rygning kan forværre tandkødsproblemer, så vi anbefaler at stoppe med at ryge.
Tandkødsbetændelse er en kronisk betændelse i tandkødet nærmest tanden, hvor fibrene og knoglen omkring tanden ikke er beskadiget. Hvis tandkødsbetændelsen behandles, kan tandkødet blive sundt igen uden varigt skade på tandens fæste.
Manglende tandbørstning kan føre til opbygning af plak langs tandkødskanten. Hvis plakken ikke fjernes, forkalkes den til tandsten, som giver grobund for flere bakterier. Betændelse kan få tandkødet til at hæve, blive rødt og bløde, især ved tandbørstning. Tandkødsbetændelse kan opstå i alle aldre.
Fjernelse af belægninger og tandsten af tandlægen er nødvendig, og hvis tænderne holdes rene, vil betændelsen ofte forsvinde inden for få dage. Nogle mennesker danner tandsten hurtigere og skal have dem fjernet oftere.
Hvis tandkødsbetændelse ikke behandles, kan det udvikle sig til paradentose, hvor rodhindefibrene opløses, og knoglen omkring tanden svinder. Tandkødet kan forblive på samme niveau, men dybden af tandkødslommen øges, hvilket vanskeliggør optimal renhold.
Det er vigtigt at overvåge tandkødslommernes dybde. Fremskreden paradentose kan føre til løse tænder, som kan ændre placering. Røntgenbilleder kan afsløre sygdommens omfang.
Målet med behandlingen er at stoppe sygdommen for at bevare tandens fæste.
Ubehandlet paradentose kan føre til, at tænderne falder ud. I sådanne tilfælde kan proteser være nødvendige, men de kan være svære at få til at sidde fast, hvis der er tabt kæbeknogle.
Paradentose kan ikke helbredes helt, men med grundig daglig rengøring og oftere besøg hos tandplejeren, kan man standse tabet af tandens fæste og forhindre sygdommen i at udvikle sig. God mundhygiejne og ophør med rygning er afgørende for at bremse sygdommen.
*mail kan ikke benyttes i forbindelse med tidsbestilling