Fjernelse af visdomstænder

Fjernelse af visdomstænder

Visdomstænder er de sidste sæt tænder, der typisk bryder frem i teenageårene eller i begyndelsen af 20’erne. De sidder bagerst i munden, hvor du får to i overkæben og to i underkæben. Disse tænder er ofte til større gene end til gavn. Derfor får mange mennesker fjernet deres visdomstænder i løbet af livet.

Hvad er en Visdomstand?

Som nævnt tidligere er visdomstænder de bagerste tænder i tandrækken. De har ingen særprægede egenskaber, men da menneskets kæber er blevet mindre over tid, er der ofte ikke plads til, at visdomstænderne kan vokse frem uden problemer. Dette kan resultere i, at tænderne vokser skævt, hvilket kan føre til betændelse, smerter eller cariesangreb i de nærliggende tænder.

Visdomstænder kan dog også komme frem uden problemer, og i disse tilfælde er det ikke nødvendigt at gribe ind.

Hvordan Fjernes en Visdomstand?

Hvis en visdomstand er helt frembrudt, kan den ofte fjernes ved en simpel tandudtrækning. Men hvis tanden ikke er fuldt frembrudt, kræver det en operation. Før proceduren tager tandlægen et røntgenbillede for at vurdere tandens placering og rodens forløb i kæben. Herefter vurderer tandlægen, om de kan udføre indgrebet, eller om du skal henvises til en specialtandlæge.

Ved en operativ fjernelse deler tandlægen ofte tanden i mindre stykker for at minimere den mængde knogle, der skal fjernes. Selve indgrebet tager ikke lang tid, men varigheden kan variere afhængigt af tandens placering. Under fjernelsen bliver dine tænder og tandkød lokalbedøvet, så du får en så smertefri behandling som muligt.

Hvad Skal Jeg Gøre Efter Fjernelsen?

Efter fjernelsen af visdomstanden er der flere ting, du bør være opmærksom på:

  • Hold dig i ro: Undgå fysisk aktivitet det første døgn efter proceduren.

  • Pas på såret: Det er normalt, at der kan sive lidt blod fra såret det første døgn.

  • Tag smertestillende medicin: De fleste oplever smerte efter indgrebet. Spørg din tandlæge

    om anbefalet medicin og dosering.

  • Spis forsigtigt: Vent med at spise, indtil bedøvelsen er ophørt. Spis helst kold, blød og

    flydende mad det første døgn, og tyg på den modsatte side af munden.

  • Hold såret rent: Børst tænderne som normalt, men undgå at børste selve såret. Du vil også

    få klorhexidin til skylning af såret, sammen med vejledning til brug

    Hvilke Komplikationer Kan Der Opstå?

    I sjældne tilfælde kan der opstå betændelse i såret, hvilket kan føre til dunkende og intense smerter. Ved svær betændelse kan der også forekomme feber og generel utilpashed, samt en dårlig smag i munden og dårlig ånde. Hvis du oplever betændelse, er det vigtigt at kontakte din tandlæge eller specialtandlæge, da antibiotikabehandling kan være nødvendig.

    Der kan også opstå en situation, hvor det størknede blod i såret, der fylder hullet i kæben efter tandfjerning, forsvinder. Dette kan også være smertefuldt, men tandlægen kan behandle det ved at skylle såret og lægge et desinficerende og smertestillende indlæg i hullet.

Generelt er det sjældent, at der opstår komplikationer efter fjernelse af visdomstænder, og proceduren betragtes som sikker og risikofri.