Krone og brobehandling

Krone og brobehandling

Kronebehandling

En kronebehandling er nødvendig, når din naturlige tand kræver en erstatning af dens krone, helt eller delvist. Dette kan være aktuelt, hvis den tilbageværende tandsubstans er så svækket, at en almindelig tandfyldning ikke længere er tilstrækkelig.

Hvad er kronebehandling?

En tandkrone er en kunstig tand, der placeres på en eksisterende tand for at styrke den og forhindre, at den knækker. Udover at genoprette styrken kan en krone også anvendes til at forbedre udseendet af misfarvede eller misdannede tænder. Kroner kan fremstilles af forskellige materialer, såsom guld, rent porcelæn eller metalkeramik (en kombination af metal og porcelæn).

Hvordan foregår en kronebehandling?

Inden vi kan fremstille en krone, starter vi med at slibe tanden til. Herefter tager vi et aftryk af tanden for at lave en model, som kronen skal baseres på. Kronen fremstilles i samarbejde med vores laboratorium.

Før kronen fastgøres, justerer vi den, så den passer perfekt til dit bid og farve. Hvis du ikke er tilfreds med pasformen, kan vi sende den tilbage til tandteknikeren for justering.

Når kronen er klar, påsættes den ved hjælp af en tynd cement, der fungerer som lim.

Brobehandling

En brobehandling kan være en mulighed for at erstatte en eller flere manglende tænder og få det tandsæt, du drømmer om. En tandbro sikrer ikke kun et æstetisk flot resultat, men også en optimal tyggefunktion – helt uden behov for operation.

Hvad Er En Tandbro?

En tandbro fungerer som en erstatning for en eller flere manglende tænder og tilpasses dit tandsæt, så den ligner dine naturlige tænder og giver et flot og naturligt udseende.

Opbygning:

En tandbro hviler på de eksisterende tænder og kræver ikke indoperering i kæben, som et enkelt tandimplantat gør. Den består af:

  • Bropiller: De tænder, der sidder ved siden af de manglende tænder.

  • Mellemled: Den del, der erstatter de manglende tænder.
    En tandbro består altid af minimum tre sammenhængende tænder eller kroner – to bropiller og et mellemled. Brobehandling overvejes typisk, hvis de omkringliggende tænder allerede er behandlet, eksempelvis med store fyldninger. Hvis de omkringliggende tænder er sunde, vil vi anbefale at fravælge brobehandling.

Hvordan Foregår Behandlingen?

Proceduren for brobehandlingen ligner den, der anvendes ved kronebehandling. Vi starter med at slibe tænderne og tage en afstøbning til tandbroen. Herefter fremstiller laboratoriet broen, som limens eller cementeres fast på dine naturlige tænder. En tandbro kan derfor ikke tages ud efter behandlingen.

Smerter og bivirkninger

Ved behandling med krone eller bro vil der altid blive brugt lokalbedøvelse, så du mærker intet under selve proceduren. Efter behandlingen oplever de fleste kun let ubehag, men det kan være, at tandkødet føles lidt følsomt i et par dage. Når kronen eller broen er cementeret, kan tænderne også være mere følsomme overfor varme og kulde de første dage, men dette er normalt og aftager typisk hurtigt.

Hvis du derimod oplever vedvarende eller tiltagende smerter, anbefaler vi, at du kontakter klinikken for rådgivning. I sjældne tilfælde kan det være nødvendigt med en rodbehandling som en opfølgning på behandlingen.

Hvad skal jeg gøre efter behandlingen?

Det er vigtigt at holde dine nye tænder rene. Tænder med kroner og broer kræver samme pasning som naturlige tænder. Her er nogle anbefalinger:

  1. Rengøring: Børst dine tænder omhyggeligt med en blød tandbørste og fluortandpasta. Vær særligt opmærksom på kanterne af kroner og broer, da plak kan samle sig der.

  2. Tandtråd og tandstikker: Brug tandtråd eller tandstikker for at holde tænderne rene. Fokuser især på områderne, hvor tandkødet møder tænderne.

  3. Specialtandtråd til broer: Hvis du har broer, skal du anvende den specielle tandtråd, der er designet til broer, da almindelig tandtråd ikke kan bruges.

  4. Regelmæssige tandlægebesøg: Husk at planlægge regelmæssige besøg hos din tandlæge for at sikre, at alt er i god stand.

  5. Vær opmærksom på følsomhed: Nogle patienter kan opleve følsomhed i ugerne efter behandlingen. Hvis du har vedvarende ubehag, skal du kontakte din tandlæge.

Hvad kan gå galt

Når man får lavet en krone eller bro, kan der opstå forskellige problemer:

  1. Løsning af krone eller bro: Skulle en krone eller bro løsne sig, kan den normalt sættes fast igen med cement, så længe der ikke er sket alvorlig skade.

  2. Rodbehandling: Cirka 10% af de tænder, der får påsat kroner eller broer, ender med at skulle rodbehandles, da nerven i tanden kan dø.

  1. Brud på porcelænskroner og -broer: Der er en risiko for, at porcelænet kan brække. Nogle gange kan det repareres uden at skulle lave en ny krone eller bro, andre gang skal der laves en ny krone/bro

  2. Rodstift og risiko for brud: Hvis en rodstift er nødvendig for at holde kronen eller broen på plads, øges risikoen for, at roden kan brække.